LOKACIJA

Crna Gora

Crna Gora je suverena država u jugoistočnoj Evropi. Ona obuhvata obalu Jadranskog mora na jugozapadu i graniči se sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom. Njen glavni i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prijestonice.
 
Crna Gora ima dobre uslove za razvoj svih vrsta turizma, pošto posjeduje lijepe plaže, planinski region na sjeveru, bogatu vjersku i kulturnu baštinu i dobro očuvanu prirodnu sredinu.
 
Crnogorska jadranska obala je duga 295 km, od toga 72 km su plaža. Ono dobro očuvanim starim starim gradovima. National Geographic Traveler (uređen jednom u deceniji) prikazuje Crnu Goru među “50 mjesta koje treba posjetiti u životu”, a crnogorsko primorje Sveti Stefan korišteno je kao naslovna strana časopisa. Obalno područje Crne Gore smatra se velikim otkrićem među svjetskim turistima. U januaru 2010. godine The New York Times rangirao je južnu obalu Ulcinja u Crnoj Gori, uključujući Veliku plažu, Adu Bojanu i Ulcinjski hotel Mediteran, kao jedan od “top 31 mesta u 2010”, kao dio svjetske rang liste turističkih destinacija
Crna Gora je takodje uvrštena u “10 najboljih destinacija u 2009. godini” od strane Yahoo Travel-a, opisujući je kao “drugo najbrže rastuće turističko tržište u svijetu (odmah iza Kine)”. Svake godine se nalazi na listi prestižnih turističkih vodiča kao što su Loneli Planet kao vrhunska turistička destinacija zajedno sa Grčkom, Španijom i drugim svjetskim turističkim mjestima.
 
Crna Gora ima dva međunarodna aerodroma, Aerodrom Podgorica i Tivat.

Boka Kotorska

Boka kotorska, ili skraćeno Boka, istorijska je geografska oblast koja se nalazi u Crnoj Gori. U oblasti se nalazi zaliv Jadranskog mora.
 
Uvala je bila naseljena još od antike. Dobro očuvani srednjevjekovni gradovi Kotor, Risan, Tivat, Perast, Prčanj i Herceg Novi, kao i njihovo prirodno okruženje, glavne su turističke atrakcije.
 
Prirodna i kulturno-istorijska regija Kotor dio je svjetske baštine od 1979. godine. Njegove brojne pravoslavne i katoličke crkve i manastiri čine ga glavnim hodočasničkim mjestom. Region zaliva je pod zaštitom UNESCO-a zbog svoje bogate kulturne baštine. Sa strane kopna, od utvrđenog starog grada Kotora do tvrđave Sveti Jovan, daleko iznad, protežu se dugi zidovi; Visine Krivošija, grupe neplodnih platoa na planini Orjen, krunisane su malim tvrdjavama. Na obali zaliva Herceg Novog nalazi se pravoslavni manastir Svetog Save u neposrednoj blizini (manastir Savina) koji stoji usred okolnih vrtova. Osnovan je u 16. vijeku i sadrži mnoge primjere rada iz 17. veka. 12.87 km istočno od Herceg Novog nalazi se benediktinski samostan na malom ostrvu nasuprot Perasta (Perasto). Sam Perast je neko vrijeme bio nezavisna država u 14. veku. Danas Boka ima oko 100 katoličkih crkava i kapela i oko 200 pravoslavnih crkava i kapela, kao i nekoliko pravoslavnih manastira. Katedrala Sv. Trifuna u Kotoru je najstarija katedrala Boke, sagrađena 1166. godine. Crkve Svetog Đorđa i Gospe od Škrpjela (blizu Perasta) izgrađene su na dva zaliva u prvoj polovini 17. vijeka.

Kotor

Kotor je pomorski grad u opštini Kotor u Crnoj Gori na obali Bokokotorskog zaliva.
 
Kotor je dio svjetske baštine pod nazivom Prirodno i kulturno-istorijsko područije Kotora.
 
Utvrđeni grad Kotor uvršten je u UNESCO-ov popis svjetske baštine kao dio mletačkih djela obrane između 15. i 17. vijeka: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar 2017.
 
U njemu se nalaze brojne znamenitosti, kao što je katedrala Sv. Tripuna u starom gradu (sagrađena 1166. godine) i drevni zidovi koji se protežu na 4,5 km neposredno iznad grada. Ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpijela na obali Perasta su takođe među turističkim destinacijama u blizini Kotora. Kotor je domaćin nekoliko ljetnjih manifestacija, kao što su Ljetni karneval ili Bokeljska Noć. Zajedno sa Budvom i malim gradom Tuzi, u blizini Podgorice, grad je bio domaćin Svjetskog kongresa karnevalskih gradova (FECC) u maju 2009. godine. Kotor ima veliki broj mačaka koje su postale simbol grada. Grad ima nekoliko prodavnica mačaka i muzej mačaka, kao i Trg od mačaka. Voda i hrana ostaju po gradu da bi se mačke hranile, a kartonske kutije su često uređene da bi mačke mogle da spavaju.

Orahovac

Orahovac je malo, mirno ribarsko selo, koje se nalazi u blizini Kotora, prema Perastu. Ima predivnu šljunčanu plažu, a to je poseban ambijent – skladan spoj obale i mora sa pontama i kamenim obalnim kućama, okružen bujnom mediteranskom vegetacijom. Uz to, kao i obližnje plaže, more je izuzetno čisto, za što su dokazana morska polja za uzgoj jestivih školjki.